Mosselseizoen

Snak je naar lekkere mosselen op een gezellig terras? Dan kom je best af tijdens de zomermaanden, in het mosselseizoen. Dan zijn de mosselen trouwens op hun best.

Pot au Feu Schoten straatkant
Pot au Feu restaurant voorkant

Het begin van het mosselseizoen

‘Mosselen eten als er een R in de maand zit’ is een leuk gezegde, maar dit klopt niet helemaal. In principe start het mosselseizoen voor de Zeeuwse mosselen in juli. Dit verschilt elk jaar een beetje door de conditie van de mosselen. Het seizoen loopt meestal tot april.

‘Mosselen eten als er een R in het seizoen zit’ is dus al accurater, maar er zijn een paar zaken die je in het achterhoofd moet houden. Het seizoen start eigenlijk wanneer de nieuwe oogst begint. Dit is meestal begin juli.

De exacte startdatum is afhankelijk van de kwaliteit en het aanbod van de mosselen. Dit hangt af van het weer in het voorjaar in Zeeland. Na de voortplantingsperiode in april en mei sterkt de mossel zich aan, waardoor rond juli de oogst kan beginnen.

Mosselen met schelp in het mosselseizoen

Mosselseizoen van 9 maanden

Het mosselseizoen loopt dus grofweg van juli tot en met april. Vroeger waren mosselen minder dan 9 maanden per jaar beschikbaar doordat de houdbaarheid van mosselen niet super is… zonder de hoogstaande koeltechnieken van tegenwoordig. Tijdens de warme zomermaanden was dit vroeger natuurlijk een enorm probleem.

Nu zijn er 9 maanden per jaar kwaliteitsvolle Zeeuwse mosselen beschikbaar op de markt en dus ook bij Pot au Feu in Schoten! Voldoende koeling vanaf de oogst tot de verwerking en uiteindelijk het vervoer naar de winkels en restaurants, zorgen ervoor dat het seizoen langer loopt dan vroeger.

Dit betekent dus dat Zeeuwse mosselen in de lente niet beschikbaar zijn, ze hebben natuurlijk ook tijd nodig om zich voort te planten en terug kracht op te bouwen.

De huidige hoogstaande koeltechnieken houden de eerste mosselen helemaal vers, waardoor ze meteen beschikbaar zijn in winkels en restaurants. Deze volledig verse mosselen zijn dan ook de lekkerste van het jaar.

Mosselen op traditionele wijze

Het verse mosselseizoen

Ondanks de huidige koeltechnieken ervoor zorgt dat we een geruime tijd kunnen genieten van kwalitatieve mosselen, zijn de beste volledig vers. Dit betekent dat je tijdens de maanden juli, augustus en september de beste mosselen van het jaar kan proeven.

Bij Pot au Feu raden we aan om tijdens de zomer langs te komen om hiervan te genieten. Als je toch zin hebt om van mosselen te genieten buiten het seizoen, dan kan je ook bij ons terecht. Dit zijn dan uiteraard niet de allerbeste mosselen van het jaar, maar nog altijd een gerecht om van te genieten!

Mosselen in het mosselseizoen

Mosselen bij Pot au Feu

De mosselen bij Pot au Feu zijn een geruime tijd beschikbaar, maar zoals vermeld, eet je je de beste tijdens de zomermaanden. Heerlijk verse mosselen die net oud genoeg zijn, vergezeld van mayonaise en krokante frietjes. Mosselen zijn één van de specialiteiten van Pot au Feu.

Begint je mond al te wateren van deze tekst te lezen? Dan is het tijd om je tafel te reserveren op ons zonnig terras! We zien je graag verschijnen.

SINDS 2012​

Pot au Feu Schoten

Pot au Feu is sinds 2012 een vaste waarde als restaurant in regio Schoten. Danny Rijmenants, zaakvoerder van Pot au Feu, heeft al meer dan 30 jaar ervaring in de sector.

Deze zet hij graag in om de lekkerste maaltijden in de regio te bereiden. Hij heeft een echte passie voor de horeca en dat merk je ook aan het lekkere eten en de aangename sfeer die bij Pot au Feu aanwezig is.

Het restaurant is bovendien rolstoeltoegankelijk en voorzien van een ruime parking. Als we je met iets kunnen helpen of als je een vraag hebt, laat gerust iets weten. We antwoorden zo spoedig mogelijk!

Logo Pot au Feu